Musik på festival

Att gå på festival är en unik upplevelse, som omfattar många olika element: att lyssna på musik ute i det fria, att se sina favoritband live och att umgås flera dagar i sträck med nya och gamla vänner. En festival kan också vara ett perfekt forum för att upptäcka nya favoritband, eftersom de flesta musikfestivaler är inriktade på en viss genre. Går man på en festival där flera band man gillar spelar, är chansen med andra ord stor att många andra band spelar liknande musik.

Det finns vanligtvis gott om festivaler i olika genrer i Sverige varje sommar, och om man inte hittar någon man tycker om på hemmaplan är det bara att se sig om i Europa, så hittar man tiodubbelt så många festivaler till. Några av de största festivalerna i Sverige är Sweden Rock, Popaganda, Summerburst och Brännbollsyran. När man besöker festivaler som dessa, som sträcker sig över flera dagar, kan man verkligen gå in i musiken och stänga ute omvärlden ett tag. Det kan göra att festivalbesök blir några av de bästa musikminnena man har.

För att man ska kunna fokusera på musiken, och inte låta upplevelsen bli förstörd av att man är blöt, trött eller hungrig, är det bra att ha några saker i åtanke. Det kanske viktigaste tipset man kan få från rutinerade festivalbesökare är till exempel att ta med sig gummistövlar. Även om det inte regnar alls under festivalen förvandlas campingområdet nämligen snabbt till lervälling av alla fötter som kommer och går. Andra saker som är bra att packa med är öronproppar och matlådor – maten på festivalområdet är ofta dyr. Det är också viktigt att läsa på om de regler som gäller på just den festival man ska åka till. Många festivaler implementerar nämligen numera moderna system som gör festivalerna säkrare, till exempel genom att man inte hanterar kontanter. Istället finns ett chip i det festivalarmband som också fungerar som inträdesbiljett. Chipet kan laddas på med pengar, och fungerar som en elektronisk plånbok som man kan köpa mat, solglasögon och annat med på festivalområdet. Det gäller bara att komma ihåg att fylla på chipet. Ett annat exempel på hur modern teknik används på festivaler idag är särskilda appar som fungerar som planeringsredskap; besökarna på festivalen kan där lägga upp ett eget schema med de konserter de vill gå på, och planera in sömn, matpauser och toabesök däremellan. Om man kommer ihåg att ta med sig öronproppar och gummistövlar, och använder de hjälpmedel som finns tillgängliga, kommer man sannolikt att få uppleva några underbara festivaldagar.

Det ska dock inte stickas under stol med att det också finns negativa aspekter av festivallivet. Om man tycker om upplevelsen av att lyssna på musik i det fria, men inte njuter fullt lika mycket av dessa andra aspekter, som leran, campingen och den bristande hygienen, kan ett alternativ vara att anordna en egen liten ”festival” i trädgården med de närmaste vännerna. Allt man behöver är egentligen sköna trädgårdsmöbler som alla får plats i, ett bra ljudsystem som klarar av hög volym, och toleranta grannar. Ännu bättre blir så klart festivalen om en eller flera av besökarna kan spela instrument, och bjuda på faktisk livemusik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone