Musik för bättre hälsa

Hälsa är ett mycket omfattande begrepp och de flesta anser nog att hälsa är detsamma som att må bra. Världshälsoorganisationen har definierat hälsa som ett tillstånd av socialt, fysiskt och psykiskt välbefinnande. Med andra ord handlar hälsa om mer än att undvika sjukdomar och skador som begränsar rörelseförmågan.

Det finns många olika sätt att förbättra sin hälsa på. Motion, socialt umgänge, nyttig kost och tillräckligt med vila är några av de viktigaste faktorerna för att må bättre. I en stressig vardag är det dock lätt att bli sittande i soffan istället för att komma iväg till gymmet eller att träffa en vän. Ett bra råd för att få ökad motivation är att ta hjälp av din favoritmusik. Tack vare de strömmande musiktjänsterna som finns tillgängliga för bara någon hundralapp per månad kan du ta del av miljontals med låtar från hela världen. Med hjälp av ett par bra hörlurar från Nordicbox.se kan du enkelt lyssna på musik var du än befinner dig. Hos Nordicbox hittar du även snygga mobilskal, laddare och andra mobiltillbehör som underlättar både träning och andra aktiviteter.

Träna med musik

Att motivera sig till träning flera gånger i veckan är en utmaning för de flesta men med skön musik i lurarna blir det enklare att komma igång med träningen. Musik vid träning anses dessutom vara prestationshöjande vilket gör att du snabbare kan få bättre träningsresultat om du lyssnar på din favoritmusik under tuffa träningspass. Ett bra tips är att förbereda spellistor med olika bpm, d.v.s. beats per minute eller taktslag per minut som det heter på svenska. Om du ska köra ett tungt styrketräningspass är långsam men tung musik bra medan ett tufft intervallpass kräver snabb musik med hög bpm.

Musik vid vila och sömn

Sömn är avgörande för att få en bra hälsa och långvarig sömnbrist orsakar hälsoproblem som till exempel minskad insulinkänslighet. Att endast sova ikapp på helgerna räcker inte utan det är viktigt att sova tillräckligt även under vardagar. Om du har svårt att somna är avkopplande musik med naturljud eller lugn instrumental musik ett effektivt sätt att varva ner. Sök gärna efter meditationsmusik eftersom dessa låtar är extra rogivande.

Vänskap och musik

Musik är ett härligt sätt att skapa rätt stämning när du umgås med familj och vänner. Olika typer av musik skapar olika stämningar och därför gäller det att ladda spellistan med låtar som passar för varje tillfälle. Vid en romantisk middag med din dejt är avkopplande soulmusik eller behaglig klassisk musik bra val medan festen för vännerna kräver mer tempo för att alla ska komma i feststämning. Om du vill få fler vänner eller fördjupa kontakten med de vänner du redan har kan du till exempel gå på en konsert med ett bra band eller varför inte gå en danskurs eller börja spela i ett band tillsammans med dina vänner? Att börja sjunga i kör är ytterligare ett bra sätt att få vänner samtidigt som körsång har flera hälsofördelar som till exempel sänkt blodtryck och starkare immunförsvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone