Populärt att lyssna på vinyl igen

På 1950-talet ersatte skivor av vinyl de så kallade ”stenkakorna” och 78-varvarna, som medium för uppspelning av musik. 40 år senare tog CD-skivan över marknaden eftersom det var en produkt i mer behändigt format som inte krävde lika mycket i fråga om kringutrustning. Vinylskivan betraktades mer eller mindre som en död produkt utanför de smala entusiastkretsarna. Under de senaste tio åren har dock allt fler återvänt till eller upptäckt, vinylens fördelar. I den här texten ska vi titta på några av de orsaker som vi tror ligger bakom vinylskivornas tilltagande popularitet.

Vad ligger bakom vinylskivans återkomst?

Idag minskar försäljningen av CD-skivor mycket snabbt. Allt fler väljer att lagra sin musik på en hårddisk, bland annat eftersom man på det sättet kan få plats med ett stort musikbibliotek på till exempel ett litet USB-minne. De som gillar att samla på en fysisk produkt och den retrokänsla det innebär att starta en vinylspelare blir samtidigt fler. Det kan sägas vara en motreaktion mot den mer kliniska och anonyma hanteringen av musikfiler som vi gått mot i den digitala eran. Vinylskivor är även attraktiva samlarobjekt. Det kan gömma sigen skatt i din skivback, många eftertraktade vinylskivor pressades i små upplagor och är svåra att få tag på.

Bättre ljud än du tror

Många av dem som uppskattar bästa möjliga ljudkvalitet hävdar att CD-skivan aldrig kunde konkurrera med högkvalitativa vinylskivor som spelades på en riktigt bra stereoanläggning. Eftersom tekniken gått framåt låter vinylskivorna, om de alltså spelas på en vettig anläggning, bättre idag än någonsin tidigare. Mycket bättre än om du till exempel spelar lågupplösta musikfiler som Mp 3 direkt på din dator. Utbudet av vinylskivor är olika stort inom olika musikstilar. Elektronisk dansmusik är en populär kategori bland vinylfantaster, inte minst för att Dj:s arbetar med skivorna under uppspelningen för att påverka ljudet. Som om skivan och grammofonen var ett slags instrument.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone