Musikstilar i nutid  

När man ser till den nutida musiken finner man mängder av olika stilar och toner, men för att göra det hela lättare har den moderna musiken delats in i 5 olika genrer. Pop, reggae, rock, dance och hiphop är fem olika inriktningar av musik som sedan delas upp i många, många fler kategorier. Vilken typ av musik man föredrar är högst individuellt och faktorer som vilken musik man lyssnade på under uppväxten, vilken musik ens föräldrar lyssnade på eller liknande, kan ha stort inflytande på vilken typ av genre man själv föredrar.

Musikgenren pop är en fartfylld stil som har influerats mycket av discomusiken. Här ska det hållas ett högt tempo och stilen blandar sig bra med andra genrer som rock eller dance. Denna typ av musik uppkom runt år 1926 och kom alltså historiskt före musikgenrer som rock eller reggae som kom betydligt senare. Namnet har uppstått ur det fullständiga ordet ”populärmusik” och även klädsel som förknippas med popmusiken är betydligt mer färgglad än om man tittar på rockarens val av kläder.

A 9 year old girl has fun playing a drum set in her room, working on songs for her band. High contrast black and white image.

I rock har man låtit elektroniska instrument skapa musiken och instrument som trummor, elbas eller elgitarr ger musiken de hårda toner som vanligtvis föredras.

På ön Jamaica under år 1960 till 1970 uppkom den rytmiska och avslappnande musikstilen reggae. Genren håller ett lugnare tempo och lämnar därför utrymme för artisten att skapa mer avancerade melodier och rytmer. Nuförtiden är det väldigt vanligt att många artister väljer att lägga in reggae i hiphoplåtar för att få tonerna mjukare. Hiphop var annars en genre som uppstod i USA under mitten av 70-talet och gick ut på att folk samlades på gatorna för att rappa till olika beats, gärna mot varandra för att se vem som var bäst, i så kallade ”battles”. Genren var från start inte allt för accepterad av samhället, men har idag vuxit till en genre som är enormt stor och utgör en väldigt stor del av den moderna och nutida musiken.

För att lära sig mer om alla det olika grenar och genrer som musikvärlden har att erbjuda använder du med fördel www.wikipedia.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone