Musiken och människan  

Musik är något som alltid finns runt omkring oss vart man än väljer att vända sig. Musiken har sedan urminnes tider funnits i människans liv. Vissa musikstilar har tillkommit senare, medan andra toner och musikgenrer har behållit samma stil sedan de först uppstod.

Att musik är något som kopplas samman med känslor är det få som motsätter sig. I samband med musik har människor känt glädje, sorg, ilska eller kärlek och det är just detta som gör musiken så fantastisk. Oavsett vilken typ av musik man föredrar kan musik hjälpa i fler situationer än enbart som något härligt att lyssna på.

Forskning visar att musik hjälper till att engagera olika delar av hjärnan, som det emotionella systemet, men aktiverar också delar som tänkande och den del av hjärnan som aktiveras när man arbetar med planering av olika slag.

Shot of an attractive young man listening music on his tablet in an office.

Genom att musiken bidrar till många lyckliga tankar och känslor, hjälper den även till att hålla ohälsa borta. Skulle ohälsan ändå göra entré finns naturvetenskaplig forskning som visar att terapi med hjälp av musik har gett fantastiska resultat. Med hjälp av musikens läkande krafter har man insett att musik hjälper kroppen att utsöndra hormonet oxytocin. Detta ämne, i samband med testosteron har visat sig frigöras i kroppen med musikterapi och är det ämne som kroppen behöver för att kunna känna ro och återuppbygga celler.

Både autism, schizofreni och demens är sjukdomar som har visat sig dra nytta av just musikterapi. Detta är en effektiv behandling för de som behöver minska oro, nedstämdhet eller öka sitt välbefinnande på olika sätt.

www.dn.se/insidan/musik-paverkar-mer-an-vi-kan-forklara/ får du läsa mer om vad musik har lyckats göra för människor, hur personer med svår Parkinson har kunnat röra sig igen eller hur barn med svår autism har börjat att kommunicera och visa känslor.

Man kan enkelt säga att musik bjuder in hjärnan och kroppen till en hel del olika känslor och påverkar vårt tänkande, sinne och välbefinnande betydligt mer än man tror. Genom att dagligen lyssna på musik som får dig att känna ro eller glädje minskar du risk för ohälsa och ger kroppen det hormon som behövs för att få cellerna i bättre skick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone