Musik med viktiga budskap

Musik kan vara allt från harmlöst skval till en upplevelse som förändrar människor på ett genomgripande sätt. Artister som bryr sig om sina texter har alla möjligheter att nå fram med ett budskap som de själva brinner för. Till skillnad från poesi och litteratur så framförs musik ofta inför riktigt stor publik och det ger artisten en möjlighet att påverka, inte bara med texten, utan genom sin utstrålning under själva framförandet.

Samernas röst från scenen

Den unga kvinnliga artisten Maxida Märak slåss för samernas rättigheter och använder sin unika kombination av samisk jojk och hip hop för att göra sin publik uppmärksam på de orättvisor som hon menar att samerna utsätts för idag. Olika musikalisk yttringar kan vara starkt förknippade med en viss kultur och är då kanske det effektivaste sättet att förmedla ett budskap som knutet till en viss grupp. Många menar att Maxida gjort en otroligt viktig insats för att sprida medvetenhet om ”samefrågan”.

En kraft som förändrar

Du har säkert kommit kontakt med reklampennor med budskap men även stor del av den musik som är en del av vardagen bär ett kommersiellt budskap. När man talar musik och budskap i samma mening syftar man dock ofta på musiker med en mer idealistisk inställning som forma hela rörelser genom innehållet i texter och den suggestiva kraft som musiken utgör. Den nyblivna nobelpristagaren Bob Dylan spelade till exempel en viktig roll som proteströrelsens hovpoet i slutet av 1960-talet. Han framförde ett budskap med enorm kraft som påverkade många i grunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone