Musik i löpspåret

Det finns så mycket gott i livet – mat och dryck, resor och fester, böcker och filmer och sällskap med vänner. Att baka en tårta och göra den extra fin med tårtoblat, att utsmycka sig själv eller sitt hem för att få det precis så skräddarsytt som man vill. Kärlek och glädje! För att man verkligen skall kunna njuta länge och intensivt av allt man gillar så är det också viktigt att hålla sig i form; utan hälsa och styrka är nästan ingenting roligt. Man behöver varken bli supermodell eller olympisk atlet för att må bra; allt som krävs är lite vilja och motivation, och när det kommer till det sistnämnda så finns det knappast något bättre än musik.

Tack vare nätet kan man idag lätt och snabbt streama eller ladda ner massor med bra låtar från olika tjänster, och skall man ut och springa räcker det nuförtiden med att man har en mobil och ett par hörlurar. Vissa personer föredrar små snäckor medan andra föredrar klassiska hörlurar som ligger på örat, och det finns idag också bra, trådlösa alternativ tack vare den fantastiska Bluetooth-teknologin. Fördrar man att springa på löpband hemma kan man också installera ett relativt enkelt billigt högtalarsystem och man kan genom

bäst i test resultat välja vad som bäst passar den egna smaken och plånboken.

Så vad för slags musik skall man välja för löptränigen? Svaret på detta är ganska enkelt egentligen: precis vad du gillar bäst själv. Meningen är ju att du skall tycka så mycket om musiken att du rycks med och vill springa mer och längre. Det spelar ingen roll om du vill jogga till gamla Madonna-hits eller tung, germansk metal á la Rammstein; tycker du om musiken så är den rätt!

Många tränare rekommenderar att man varierar typen av sprint så att kroppen och musklerna inte skall vänja sig så mycket att man får sämre resultat. Gör därför ett par olika spellistor – en för det längre och kanske lite långsammare loppet och en för den högintensiva tjugominutaren. Ett annat kul alternativ är att varva mellan olika takter och sedan springa i takt med dem under hela vägen. Ibland kommer det gå lugnt och lätt och ibland i rasande fart.

Eftersom man lätt kan tröttna på både träningen och musiken (speciellt om man råkar vara nybörjare) är det bra att hela tiden uppdatera sin lista och att spela den på shuffle så att man inte vet vad som kommer härnäst. På så sätt undviker man den farliga rutin som ofta får oss att bli uttråkade. Så ge järnet med en salig blandning av Metallica, Britney Spears och Dolly Parton, varva ner med Beethoven och bara njut av det goda livet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone