Musik för koncentration

Det finns ingen forskning som pekar på att det är bra eller dåligt för koncentrationen att lyssna på musik när man pluggar, jobbar eller gör något annat som kräver fokus. Istället verkar majoriteten av all forskning överens om att det varierar från person till person huruvida det ökar koncentrationsförmågan eller stör den. En av variablerna är till exempel hur introvert man är. I grund och botten kan man med andra ord säga att det är upp till en själv att prova sig fram till vad som funkar och inte – vissa behöver det knäpptyst runt omkring sig, andra föredrar sorl, medan ytterligare andra vill lyssna på lite stämningsfull musik.workstation-405747_960_720

Med det sagt finns det studier som säger vilken typ av musik man presterar bäst till, om man väljer att lyssna på musik när man ska koncentrera sig. Majoriteten av alla studier som utförts visar till exempel att man koncentrerar sig sämre om man lyssnar på musik som man känner igen och tycker om – det vill säga det som man lyssnar på till vardags. Även om det kan kännas naturligt att gå till sina vanliga spellistor när man ska sätta sig ned och plugga eller jobba kan det alltså vara en bra idé att istället försöka leta fram ny musik. Om man använder sig av Spotify är detta enkelt, eftersom de har flera spellistor insorterade under genrer eller ”humör”, varav en är ”Focus”. Där hittar man med andra ord ett brett utbud av musik som man sannolikt inte har hört förut, och som dessutom oftast är avslappnande och instrumental, tänkt att kunna fungera som bakgrundsljud medan man koncentrerar sig. Har man inte Spotify kan en annan lösning vara att söka efter exempelvis ”musik för studier” i en sökmotor, och hämta inspiration där.

För vissa, särskilt tonåringar, räcker det dock inte med musik för att motivera dem att koncentrera sig på sina studier. Som förälder kan man då ge sina barn ett annat incitament till att plugga, till exempel att de får en ny märkesskjorta eller annat plagg de vill ha om de presterar väl på provet. Du kan hitta en skjorta för barn och en rad andra märkesbarnkläder på Kidsbrandstore.se. Tillsammans med musik som boostar koncentrationen bör det vara tillräckligt att få vilket barn som helst att studera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone