Motion och musik  

Majoriteten av människor som gillar att träna föredrar att ha någon typ av musik i bakgrunden. Musik bidrar till en rad olika faktorer som gör att man känner sig mer peppad, får mer energi, men även kan koncentrera sig bättre. Därför är det inte konstigt att så många människor väljer att ta med sig hörlurarna till gymmet eller ut på löprundan.

Det är dock inte enbart vid dessa tillfällen som musiken ger mycket till människans sätt att motionera. När man tittar på andra motions- och konstformer som t.ex. dans har musiken en fruktansvärt stor betydelse. Dansaren rör sig i takt med musiken och vanligt är att man försöker berätta en historia eller förmedla en känsla. Ett mycket vanligt exempel på när historier berättas med dans och musik istället för ord, är balett. Här ser man den världskända baletten ”Nötknäpparen” som är en rysk balett uppdelad i två akter. Balettens premiär hölls i Sankt Petersburg under är 1892, men denna balett gjorde sig så otroligt känd att den senare även blivit filmatiserad.

Nu är det självklart inte enbart i balett som musik har stor betydelse. Olika dansstilar kräver olika typer av musik och det är minst lika vanligt att höra genrer som hiphop eller dancemusik i samband med en koreografi, som det är att höra pop eller discomusik.

Happy little girl having a music class with her friends and teacher in a preschool and looking at the camera.

Dans eller barnrytmik är ett fantastisk sätt att få sitt barn att röra sig mer. Musiken gör att kroppen utsöndrar positiva ämnen som hjälper till att hålla ohälsa borta och motionen ökar barnets välbefinnande. Det är även ett mycket bra sätt att lära känna andra barn med samma intressen för att kanske kunna utveckla en närmare vänskap.

Har du ett barn som är intresserat av att börja dansa, eller känner du själv att det skulle vara kul att prova finns det många ställen att vända sig till. Det vanligaste är att vända sig till sin kommun för att se över alternativen, men man kan också besöka www.kulturama.se för att se vad som erbjuds i just närheten av ditt hem. Kulturama är en plats för barn och ungdomar att samlas och på olika sätt få vara kreativa och vara med att skapa, oavsett om man föredrar att måla, sjunga eller dansa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone