Kan musik göra oss lyckliga?

I alla kulturer över hela världen finns det musik. Vi människor har en speciell relation med musiken, men vi vet egentligen inte helt varför. Musik talar till våra känslor och genom olika melodier och låtar kan vi uppleva glädje, förtvivlan, sorg och extas. En dag som har börjat på en negativ ton kan vändas till något positivt, bara genom att vi sätter igång en upplyftande låt. Där ord inte kan nå, dit kan musiken hitta sin väg. Den bygger broar till våra innersta rum och är på något sätt en yttre manifestation av mänsklighetens känslor. Men kan musiken göra oss lyckliga?

Dopamin och musik

Forskare har lyckats bevisa att våra hjärnor blir påverkade av musiken. Det har till exempel bevisats att den kognitiva förmågan är starkare hos musiker, samt hos personer som lyssnar mycket på musik. Men var kommer lyckokänslorna ifrån? Dopamin, som är en av våra må-bra-hormoner, frigThe Musicörs när vi lyssnar på vår favoritmusik. Effekten som det ger kan jämföras med effekten av läkemedel mot depression. Musiker vet givetvis om vilken effekt musiken har på våra känslor. Till exempel Bruno Mars vill att hans musik ska kännas hos den som lyssnar, och speciellt kärlek, lycka och glädje. Vad för slags känslor musiken ger oss beror lite på vad för slags takt och rytm den har. En del musik stimulerar även vår intelligens.

Intelligens och musik

Det lättaste sättet att se hur musik påverkar oss är genom att se hur barn reagerar på till exempel vaggvisor. Precis som många barn slappnar av och till och med somnar, kan vi vuxna bli mer avslappnade och få mindre ångest av fina musikstycken. All musik har effekt på våra känslor, men det har bevisats att den klassiska musiken har allra störst effekt på våra hjärnor. En studie som gjordes vid University of California lät 36 psykologistuderande lyssna på musik för att sedan göra ett intelligenstest. De som lyssnade på Mozart fick ett avsevärt bättre resultat än de som fått lyssna på annan musik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone